ZO® bőrápolási filozófia

ZO®Skin Health – a bőrápolás új generációja

A ZO®Skin Health bőrterápiás és bőrápoló rendszere egyénre szabott tanácsadás és szakorvosi felügyelet mellett a bőr egészséges működésének helyreállítására és fenntartására törekszik.

A Dr Obagi iránymutatása mellett kifejlesztett termékekben megtalálható hatóanyagok egyedülálló összetétele és a speciális bejuttatási technológiák alkalmazása lehetővé teszi, hogy mindenki megtapasztalhassa a folyamatosan egészséges bőr élményét, kortól, nemtől és egyedi bőrproblémától függetlenül.

A tudomány és bőrápolás közötti dinamikus kapcsolat a ZO®Skin Health, Inc. létének esszenciája, melynek célja a bőrproblémák hatékony megoldása, helyreállítva bőrünk természetes funkcióit, létrehozva és egy életen át fenntartva az egészséges és szép bőrt.

Dr. Zein Obagi
A ZO®Skin Health orvos igazgatója

A bőr egészségének helyreállítása


Az arcbőr ápolása így élethosszig tartó, ciklikus körfolyamattá válik életkortól és bőrállapottól függetlenül.

A hagyományos szemlélettel ellentétes kezelési mód

A hagyományos bőrterápiák a bőr felületét és a tüneteket célozzák meg anélkül, hogy sejt szinten is beavatkoznának a folyamatokba, illetve sejt szinten akarnának hatni a bőr egészére.

Ez a megközelítés talán javítja a bőr felszínének megjelenését, de a javulás általában korlátozott hatású és rövid ideig tart, mivel nem érinti a probléma forrását. Egy hagyományos kezelés végén az eredmények mindig változatosak. Bizonyos páciensek állapota jelentősebben javul, másoké kevésbé, és olyanok is vannak, akiké egyáltalán nem vagy még tovább romlik.

A ZO®Skin Health program a bőrterápiák összes lehetséges változóját kiküszöbölte, melynek köszönhetően az eljárások kimenetele kiszámítható, így bármely páciens bármely probléma esetén jelentős javulást tapasztalhat meg bőrállapotán.
A ZO®Skin Health egyedülálló termékrendszere átfogó megoldást kínál a páciensek számára, legyen szó egy adott probléma terápiájáról, az elért eredmény fenntartásáról, a bőrbetegségek megelőzéséről vagy a napi bőrápolási rutinról.

A ma ismert bőrápolási filozófia minden népszerűsége ellenére alkalmatlan a bőr egészségének fenntartására vagy helyreállítására.

A jelenlegi megközelítés csupán a bőrfelszínt célozza meg olyan termékekkel, amelyeknek nincs specifikus funkciójuk és csak némi komfortérzetet adnak, illetve egy felszíni probléma, például bőrszárazság gyors enyhülését képesek előidézni. A legtöbb terméknek öregedésgátló hatása például tudományosan nem bizonyított, és az ún. előnyökről, amelyekkel dicsekednek, legalábbis erős fenntartásokkal kell beszélnünk. Agresszív és kitartó marketinggel rengeteg nőt győztek meg arról, hogy a bőrük folyamatos hidratálásra szorul, ráadásul olykor-olykor nem létező, mágikus „öregedésgátló molekulát” is kevernek hozzájuk.
Ezek a termékek alkalmatlanok arra, hogy a bőrre sejt szinten hatást gyakoroljanak. Sok felhasználót ugyanakkor meggyőznek a reklámok, és a termékeket abban a reményben vásárolják, hogy megtalálták a valódi megoldást minden bajukra. Nincsenek tisztában azzal, hogy bőrüknek az adott életkorban milyen szükségletei lehetnek.

A jelenleg a piacon létező bőrápolási módszerek alternatívája olyan termékrendszer kell, hogy legyen, amelynek jól körülhatároltak a céljai, és könnyen követhető fázisokból áll, az eredmény pedig viszonylag rövid idő alatt nyilvánvalóvá válik. Szükséges továbbá hogy egyénre és problémára szabottan adható legyen, orvos által kontrollált legyen a nagy hatékonyságú hatóanyagok alkalmazása és a legjobb várható eredmény érdekében, és a XXI. századi tudományos eredményeket felhasználva sejt szinten hasson a bőr működésére.
A ZO®Skin Health az első a bőrgyógyászati készítmények piacán, mely termékeivel ezeknek az elveknek maradéktalanul megfelel.

Az egészséges bőr ismérvei

Dr. Obagi nevéhez fűződik az egészséges bőr fogalmának definiálása, amely gyorsan elfogadásra és alkalmazásra került a bőrgyógyászat és plasztikai sebészet területén. Segítségével lehetővé vált a jobb kezelési eredmények elérése, hiszen a szakemberek célzottabb megoldásokat tudnak javasolni pácienseik panaszaira.

Az egészséges bőr sima felszínű, feszes és rugalmas, egyenletes színtónusú, természetesen hidrált, ellenálló, kontúrgazdag, mentes mindenféle kóros betegség tünettől, gyulladástól.

Olyan, mint a gyermek bőre. A bőr saját élettani folyamatainak megfelelő kezelésével ez az állapot minden életkorban elérhető vagy megközelíthető. A ZO®Skin Health termékrendszer nem kevesebbre vállalkozik, mint hogy visszaadja bőrének az egészséget!

Bőrápolási alapelvek

Gyulladásgátlás

A bőr, mint az emberi test legnagyobb szerve, állandó harcban áll a gyulladással, amely a bőrt meggyengítheti, és képtelenné teheti arra, hogy megfelelő módon működjön.

Sokféle tényező vezethet gyulladáshoz: bőrbetegségek, baktériumok, irritáló vegyi anyagok, UV fény, táplálkozási faktorok. Ezek a tényezők a bőrben gyulladásos folyamatokat indítanak el, melyek alapvetőek annak érdekében, hogy a bőr egészséges állapota megmaradjon, az könnyen tudjon regenerálódni. Ha azonban az akut gyulladás tartósan fennáll, nincs segítség a regenerációban, a bőrben krónikus gyulladás alakul ki, amely már sejtszinten is kifejezetten káros. A krónikus bőrgyulladás kezelése a korábbi megközelítésekben nem volt soha a bőrfiatalítás célja, a ZO®Skin Health azonban valamennyi programjában és termékében nagy hangsúlyt fektet rá.

A terápiás protokollok egy részében a helyi alkalmazású hatóanyagok megfelelő koncentrációban, gyakorisággal és mennyiségben való használata egy 2-4 hétig tartó akut gyulladásos fázist idéznek elő annak érdekében, hogy megakadályozzuk vagy elimináljuk a krónikus bőrgyulladást. Ezzel lehetővé tesszük a bőr számára, hogy természetes mechanizmust fejlesszen ki, amellyel képes lesz az akut gyulladás leállítására és a krónikus gyulladás megelőzésére vagy eliminálására. A ZO®Skin Health valamennyi terméke nagy koncentrációban tartalmaz gyulladáscsökkentő és antioxidáns formulát, ezáltal egymásra ható, erősítő módon fokozzák a bőr saját ellenálló képességét.

Stabilizáció

A bőrt alkotó egyes sejtek működésének stabilizálása, optimalizálása a testmozgás egész testre gyakorolt jótékony hatásához hasonlóan erősebbé és egészségesebbé teszi az egész bőrt.

A bőr strapabíróbb lesz, ha megfelelő táplálékhoz jut és adottak számára azok a feltételek, amelyeknek köszönhetően megerősödhet. Az ilyen bőr aktív módon saját magát regenerálja, gyorsabban gyógyul sérülések és betegségek után, természetesen hidratált lesz és ragyogóvá, sugárzóvá válik. A bőr stabilizációja során olyan aktív hatóanyagokat használunk, melyek a bőrt alkotó sejtek működését serkentik, a bőr normál élettani folyamatait visszaállítják, a pigmentképző sejteket stabilizálják, fenntartják felhámon a lágy keratin képződését, így egyenletes tónusú, természetesen hidratált, erős bőr képződik, mely ellenáll a külső károsító tényezőkkel szemben.

A stabilizációhoz használt legoptimálisabb vegyület, a retinol, melyet a ZO®Skin Health termékei egyedülállóan nagy koncentrációban tartalmaznak. A szabadalmaztatott bejutási metódusok lehetővé teszik, hogy a nagy retinol koncentráció a bőr minden rétegében, minden egyes sejten kifejtse hatását, a retinol különböző vivő formátumai pedig optimális választást biztosítanak akkor is, ha nagyon gyors terápiás, vagy lassabb, fenntartó kezelésre van szükségünk.

A hidratálók túlzott helytelen használata

A kor előrehaladtával a bőrünket alkotó sejtek működése lelassul. 25-30 éves korban észlelhető először, hogy az arcbőr sokkal szárazabb lesz, a természetes hidráltsága csökken.

Ennek oka a hámsejtek osztódásának lassulása, az elhalt sejtek nem megfelelő eltávolítása, valamint a hám és kötőszöveti réteg közötti barrier-gát funkció gyengülése, és ezen keresztül a bőrön át történő vízvesztés fokozódása. A kötőszöveti sejtek működésének lassulása miatt azok kevesebb kollagént és elasztint, valamint vízmegkötő GAG molekulát termelnek (ezen GAG molekulák legismertebb fajtája a hyalorunsav). A száraznak érzett bőrre így nagyon korai életkortól hidratáló krémeket kenünk, melyek az elhalt, nem levált felhámú bőrfelszín mélyedéseit kitöltve átmenetileg simítják a bőrt, a száraz érzést csökkentik.

A hidratálók vízből, lipidből és proteinekből állnak, így a bőrünket alkotó sejtek felé azt az üzenetet közvetítik, hogy nem kell működniük, álljanak le ezen alkotók termelésével, mert kívülről megkapják a szükséges anyagokat. A zsírosabb krémek továbbá akadályozzák az elhalt hámsejtek normál leválását, a faggyú, zsíros krém és elhalt hámsejtek elegye eltömíti a pórusokat, mely gyulladást indukál, fokozódik a faggyútermelés, csökken a bőr saját védekező funkciója, ezáltal fokozódik a bőrön keresztüli vízvesztés, a bőr még szárazabb lesz, ami ismételt hidratáló használatot eredményez. Ez az ördögi kör hónapok, évek alatt masszív bőrminőség romlást idéz elő, a bőr érzékennyé válik minden külső behatásra. Így a legkárosabb tevékenység, amit a bőrünkkel tehetünk az, ha tartósan használunk nem megfelelő „bőrápoló”, hidratáló készítményeket. A megfelelő bőrterápiás kezeléssel a bőrünk szerzett szenzitivitása megszüntethető, a bőr erőssé, ellenállóvá válik a külső hatásokkal szemben.

Tisztítás, a faggyú termelés kontrollja

A faggyúmirigyek működését hormonális és környezeti hatások szabályozzák.

A krónikusan gyulladt bőrre is a fokozott faggyútermelés jellemző. Arcbőrünk intenzív faggyútermelése evolúciós maradvány, a mai világban azonban a bőrnek nincsen szüksége annyi faggyúra, amit a mirigyeink termelnek. A faggyúmirigyek mérete szövettanilag igazolhatóan 30-35 éves kortól 5 évente megduplázódik, így válnak tággá az arcbőr pórusai az idő előrehaladtával.

A fokozott faggyútermelés akadályozza az elhalt hámsejtek normál leválását. Az elhalt, de nem levált hámsejtek tömege valamint a bőrünket ért szennyeződés eltömíti a pórusokat, gyulladásos folyamatokat indítanak el, fokozódik az akneképződés, mely tartós gyulladást produkál, egyenetlen pigmentképződéssel, gyulladás utáni sötétebb, gyógyult foltokkal, hegekkel. Alapvető tehát, hogy minden egyes arcápolási protokollnak, majd minden életkorban része kell, hogy legyen a faggyútermelés kontrollja, annak csökkentése.
A ZO® kezelések alapja a tökéletes bőrtisztítás és elhalt hámsejtek eltávolítása mellett a bőr faggyú termelésének maximális kontrollja.

A faggyú termelés minimalizálása esszenciális lépés pigmentációs problémák esetén is. Ez a folyamat járul hozzá a pigment anyagot termelő sejtek működésének stabilizálásához.

Fényvédelem

A napfénynek való kitettség különbözőképpen hat a bőrünkre, bőrszíntől, kortól függően.

Napozás közben az UV sugárzás hatására sejtszintű változások következnek be, aktiválódik a pigmentet termelő sejtjeink működése a bőr védelme érdekében, de fokozódik a bőrön keresztüli vízvesztés is. A napégés gyulladásos folyamatokat indít el a bőrben, megzavarja a sejtek működését, DNS károsodást okoz, tartós hatásával feltöredezi a bőr tartóvázának a rostjait. A bőr gyorsabban öregszik, száraz, petyhüdt lesz, a ráncok elmélyülnek. A sejtszintű DNS károsodás és annak nem megfelelő reparálása fokozza a bőrdaganatok kialakulásának veszélyét.

Az arcbőr kezelésében alapvető a fényvédelem. A bőr toleranciájának növelésével, saját regenerálódó képességét megerősítve és megfelelő fényvédőt használva a bőr nagyobb védelmet élvez.

A ZO® fényvédő termékek egyedülállóan tartalmaznak az ásványi fényvisszaverő hatóanyagokon kívül melanint, mely a bőr védekező képességét utánozva 8-10 órás tartós fényvédelmet biztosít az arcbőrünknek. Fontos továbbá a magas antioxidáns koncentráció a termékekben, melynek segítségével a károsodást kiváltó hatásokat tudjuk enyhíteni.

Egy fontos és mindenképpen betartandó üzenet: Védje az Ön és gyermeke bőrét a napsugarak káros hatásától! A bőre évek múlva hálás lesz érte!

IRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE!

All content in this document is for general information purposes only. The “Before and After” images are unretouched images of actual patients who were treated with ZO® products. Results may vary. The information in this document is provided as a courtesy only, and is not intended or implied to replace the independent judgment or expertise of a treating physician, or to serve as a substitute for professional medical diagnosis or treatment. The content of this document is provided without warranties of any kind, expressed or implied, including the accuracy of the information or implied warranties of merchantability or fitness for a particular purpose. ZO Skin Health, Inc. and its officers, directors, and agents expressly disclaim responsibility and shall have no liability for any damages, loss, injury, or claims that result from reliance on the information in this document. Without limiting the generality of the foregoing, ZO Skin Health, Inc. shall not be liable for bodily injury, lost profits or any direct, indirect, incidental, special or consequential damages.